D.B.Cooper

Ik denk dat een ieder die de serie Prison Break heeft gezien wel van deze naam heeft gehoord maar wisten jullie dat deze persoon echt heeft bestaan? ikke niet.
onderstaande informatie komt van wikipedia af.

D.B. Cooper is een vliegtuigkaper die verantwoordelijk was voor een van de spectaculairste ontsnappingen in de Amerikaanse geschiedenis.
Op vlucht 305 van Northwest Airlines van Portland naar Seattle op 14 november 1971, een vlucht van een half uur, gebeurt na de start iets opmerkelijks. De passagier op stoel 18C (een man met een zonnebril en gekleed in een donker pak) geeft een stewardess een briefje met daarop de mededeling dat hij een bom bij zich heeft. Hij dreigt het vliegtuig, een Boeing 727, op te blazen als hij niet 200.000 dollar en vier parachutes krijgt. De man op stoel 18C had zijn vliegticket gekocht onder de naam Dan Cooper.

Nadat hij op Seattle-Tacoma International Airport het geld en de parachutes ontvangen heeft, laat hij de 36 passagiers en twee bemanningsleden van het vliegtuig vrij. Vervolgens geeft hij de opdracht aan de piloot om naar Mexico te vliegen. Achtervolgd door straaljagers van de Amerikaanse luchtmacht zet het vliegtuig koers in die richting. Boven het zuidwesten van de staat Washington op ongeveer 3 km hoogte, bij een windsnelheid van 41,15 m/s en een zeer koude regen loopt Cooper naar de uitgang achter in het vliegtuig en springt hij met twee parachutes naar beneden. Het is avond en een van de parachutes is een dichtgenaaid trainingsexemplaar.

De Amerikaanse overheid begint hierop een grote zoekactie. Vijf maanden lang is zowel de FBI als de lokale politie naar Cooper op zoek in het gebied waar hij geland zou moeten zijn.
De afgelopen decennia zijn er meer dan duizend verdachten aan Cooper gekoppeld, maar tot op heden is de ware identiteit van de vliegtuigkaper nooit achterhaald. Voor de sprong deed Cooper zijn stropdas af. In 2007 wist de FBI DNA van deze das veilig te stellen en eventuele verdachten kunnen dus snel worden uitgesloten. De FBI gaat er echter van uit dat Cooper bij de landing is omgekomen. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Na soortgelijke gijzelingen in 1972 droeg de Federal Aviation Administration luchtvaartmaatschappijen op om een zogenaamde Cooper vane op de achteringang van Boeing 727’s te plaatsen, een mechanische voorziening die voorkomt dat de valreep tijdens de vlucht omlaag gebracht kan worden.

In 1980 werd 5880 dollar (294 biljetten van 20 dollar) teruggevonden op de oever van de Columbia door de toen achtjarige Brian Ingram. Als beloning mocht hij de helft van het geld houden.

  • In de Amerikaanse film Without a Paddle uit 2004 gaan drie vrienden op zoek naar Coopers geld en stuiten zij op zijn vermeende stoffelijk overschot.
  •  In de Amerikaanse fictiereeks Prison Break speelt D.B. Cooper een belangrijke rol. Charles Westmoreland, een medegevangene van het hoofdpersonage Michael Scofield, is Cooper. Kort voordat hij bij zijn ontsnapping uit de gevangenis om het leven komt, verraadt hij aan Michael waar het geld (in de serie vijf miljoen) verborgen ligt.
  •  In een aflevering van de Amerikaanse televisieserie Renegade krijgt Bobby aanwijzingen over Coopers huidige verblijfplaats en gaat hij naar hem op zoek.
  • In een aflevering van de Amerikaanse televisieserie Numb3rs wordt ex-FBI-agent Rodger Bloom, die destijds bij de zaak-Cooper betrokken was, erbij gehaald wanneer bij een mislukte overval bankbiljetten van het losgeld opgedoken zijn.
  •  In een aflevering van de Amerikaanse televisieserie Leverage gaat het team op zoek naar D.B.Cooper.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s