Stop Joseph Kony! (Kony 2012)

bron: http://cherryfizz.nl/stop-joseph-kony-kony-2012/

Joseph Kony is iemand waarvan ik nog niet eerder had gehoord tot een aantal minuten geleden. Hij schijnt een van de ergste oorlogsmisdadigers ter wereld te zijn en loopt nog steeds vrij rond.

“Medio jaren tachtig vocht de rebellengroep van huidig president Museveni, het NRA (National Resistance Army) tegen de centrale regering, geleid door generaal Tito Okello, een Acholi. In januari 1986 greep Museveni de macht, en de Acholi vreesden dat er, zoals vaker in Afrika gebeurde een etnische zuivering door de overwinnaar zou volgen. Auma organiseerde het verzet en nam de leiding van een eerste Heilig Verzetsleger. Na een jaar strijd, dwong Museveni de groepering op de knieën. Kony maakte heel vermoedelijk deel uit van Auma’s verzetsgroep, en was zowel onder de invloed als de indruk geweest van haar. In januari 1987 verenigde Kony de resten van de verschillende Acholi rebellengroepen en stichtte de LRA, Lord’s Resistance Army, in het Nederlands beter bekend als het Verzetsleger van de Heer. Ze werden bewapend door de Soedanese rebellen van het SPLA. Het is verwonderlijk dat deze vrij kleine rebellengroep, die naar schatting maximaal tussen 1000 en 1500 soldaten telt het zo lang heeft uitgehouden tegen de regering. Het LRA werd al in 1991 aangevallen en bijna uitgeroeid. De regering besloot plotseling om vredesgesprekken te houden, en duidde Betty Bigombe als bemiddelaar aan (november 1993-februari 1994).

Joseph Kony weigerde zich over te geven en hervatte de oorlog. Hij verklaarde dat de Heilige Geest over hem neergedaald was, en maakte van het verzet een heilige missie. Zijn soldaten zijn voornamelijk kinderen. Die worden onder dwang ontvoerd in de dorpen, en psychologisch geconditioneerd om te doden. De jonge meisjes worden als seksslavinnen gebruikt door de commandanten. Verder maakte het LRA zich schuldig aan verminkingen, verkrachtingen, kannibalisme en moord. De onethische praktijken van het LRA kwamen voor het eerst in 1997 naar boven, met verontrustende getuigenissen van gevluchte kinderen. De ontvoering van 139 kinderen uit Aboke (10 oktober 1996) is eveneens een sterk gemediatiseerd verhaal geweest. Een Italiaanse non, Rachele Fassera, bemiddelde zelf de vrijheid van 109 meisjes met de verantwoordelijke LRA-commandant.

Joseph Kony drilt een leger van kindsoldaten. Hij zegt in contact te staan met God die hem opdrachten geeft om te moorden, te plunderen en te verkrachten. Vanuit Zuid-Soedan valt hij binnen in Noord-Oeganda, waar hij zelf vandaan komt. Op zoek naar voedsel, brandt hij dorpen plat, vermoordt mensen en ontvoert kinderen vanaf zes jaar. Deze vergeten oorlog duurt al ruim 20 jaar en heeft het leven gekost aan minstens 100.000 mensen. Dagelijks verdwijnen er kinderen. Sommigen zijn nog maar zes jaar oud. Een aantal van hen ontsnapt, anderen komen nooit meer terug.

Hoewel Kony een van de ergste oorlogsmisdadigers ter wereld is, is hij nog steeds niet opgepakt. De reden hiervoor is dat Joseph Kony heel onbekend is, waardoor westerse landen nauwelijks willen steunen in het oppakken van deze man. De organisatie Invisible Children Inc wil hier verandering in brengen. De grootste actie die deze organisatie tot nu heeft uitgevoerd heet Kony 2012. Met deze actie willen ze ervoor zorgen dat Joseph Kony wereldwijd beroemd wordt als oorlogsmisdadiger. De actie Kony 2012 houdt in: het delen van het filmpje Kony 2012 op alle sociale media, beroemdheden en belangrijke politici berichten sturen zodat zij het woord weer verder spreiden, en wereldwijd posters plakken.” bron Wikipedia

Ik hoop dat deze actie zal helpen bij het opsporen van deze verschrikkelijke man. Sharing = caring uiteraard!

FaceBook Invisible Children Kony

 Photobucket

Plaats een reactie